Dla mediów
Rusza druga edycja kampanii promującej spożycie pieczywa
Komunikat prasowy do pobrania.
SPP interweniuje w Ministerstwo Klimatu i Środowiska
Komunikat prasowy do pobrania.
Interwencja branży piekarniczej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Komunikat prasowy do pobrania.
Wytyczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Główny Inspektor Sanitarny zapewnia w komunikacie dot. wyrobów piekarniczych, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Oświadczenie koronawirus a pieczywo
Stowarzyszenie Producentów Pieczywa: Nasze pieczywo jest bezpieczne Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny wydał oświadczenie w sprawie wyrobów piekarniczych w którym przypomina, że nie ma żadnych doniesień naukowych...
Pierwsze w Polsce badania pieczywa do wypieku
Wokół pieczywa do wypieku sprzedawanego przez duże piekarnie min. do dyskontów krąży kilka legend, głównie poddających w wątpliwość jakość produktu ze względu na technologie jego wyrobu i fakt, że pieczywo na końcowym etapie wypieku jest poddawane procesowi mrożenia. Dlatego kluczowym celem badania było sprawdzenie, czy faktycznie proces technologiczny ma wpływ na jakość pieczywa – komentuje dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.