Dla mediów
Wywiad z Jackiem Góreckim, członkiem Stowarzyszenia Producentów Pieczywa o branży piekarniczej w Polsce.
Branża piekarnicza w Polsce jest bardzo konkurencyjna – mówi Jacek Górecki
Stowarzyszenie Producentów Chleba. Zmieniające się nawyki konsumentów napędzają zmiany na rynku.
Kolejna odsłona kampanii „Łączy nas coś dobrego”, realizowanej przez Stowarzyszenie Producentów Pieczywa, dobiegła końca.
Komunikat prasowy do pobrania.
Rusza druga edycja kampanii promującej spożycie pieczywa
Komunikat prasowy do pobrania.
SPP interweniuje w Ministerstwo Klimatu i Środowiska
Komunikat prasowy do pobrania.
Interwencja branży piekarniczej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Komunikat prasowy do pobrania.
Wytyczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Główny Inspektor Sanitarny zapewnia w komunikacie dot. wyrobów piekarniczych, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Oświadczenie koronawirus a pieczywo
Stowarzyszenie Producentów Pieczywa: Nasze pieczywo jest bezpieczne Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny wydał oświadczenie w sprawie wyrobów piekarniczych w którym przypomina, że nie ma żadnych doniesień naukowych...
Pierwsze w Polsce badania pieczywa do wypieku
Wokół pieczywa do wypieku sprzedawanego przez duże piekarnie min. do dyskontów krąży kilka legend, głównie poddających w wątpliwość jakość produktu ze względu na technologie jego wyrobu i fakt, że pieczywo na końcowym etapie wypieku jest poddawane procesowi mrożenia. Dlatego kluczowym celem badania było sprawdzenie, czy faktycznie proces technologiczny ma wpływ na jakość pieczywa – komentuje dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.